Autopilot i bilen – vel nesten ivæffal

Autopilot er jo regnet som standard utstyr på de fleste fly, og det kommer mer og mer i båter også. Hva så med det fremkomstmiddelet som står i de flestes «hangar»? Bilen har jo vært med oss med nåværende navigeringsform i snart et århundre. Man har 3 pedaler, 2 spaker, et dreiehjul, og et par hendler som skal opereres i riktig rekkefølge, og med relativ god koordinasjon, slik at man ikke blir beskyldt for å ta kjerringstart, eller bestefar igangkjøring.

Hva trenger vi da, for å slippe å kjøre selv, vel dette:

  • automatisk styring
  • automatisk brems og gass
  • automatisk gir

Enter: Passat CC! eller egentlig Lane Assist da og en liten avstandscruisecontrol
Volkswagen har akkurat lansert sin passat CC, som jeg var så heldig å få sitte på en runde med. Lane assist fungerer sånn at et par kameraer filmer hvit stripa, og midtstripa på veien. Når bilen kommer for nære vrir et par servomotorer på rattet, og bilen plasseres i midten av kjørebanen igjen.

Ok da har vi ordnet med styringen. Eller nesten da. For «the health and safety guys» som ifølge Jeremy Clarksson «work overly long hours to take the fun out of motoring» har bestemt at du ikke kan slippe rattet for mer en 10 sekunder før det kommer en lyd som er like irriterende som om du skulle har glemt setebeltet i en Toyota Avensis, og systemet kobles ut. Dette løses helt sikkert lett med en liten OBD til usb kontakt og en laptop.

Så var det gass og brems da, dette løses greit med en liten avstands cruise kontroll. Første bilen jeg hørte om som hadde det var en Jaguar XK8, rundt 2002 engang. Fungerer slik at det er en liten radar i fronten, som måler avstanden til bilen foran, og engasjerer bremser og gass slik at avstanden holdes på det du har satt den på (4 sekunder f.eks)

Så var det det med automatgir da. Det er jo funnet opp for lengst.

Da er det bare å lene seg tilbake med hendene bak hodet, og beina i kors. Eller hva med en liten høneblund i baksetet på lange motorveietapper?

Undertegnede holder pusten og venter på at dette kommer i bobiler. Tenk å kunne steke flesk, og spise middag med familien bak. Mens man sikkert og komfortabelt dundrer nedover E6 mot Gøteborg!

One thought on “Autopilot i bilen – vel nesten ivæffal”

  1. Hvis jeg ikke husker helt feil så ble dette systemet prøvd ut i en bobil under svenskrally for noen år tilbake. Da ble det ikke stekt bacon, men spilt kort, mens en ung herremann holdt 1 øye på veien samtidig :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *